Γονιδιακός Έλεγχος BRCA1 & BRCA2

Αρχική » Γονιδιακός Έλεγχος BRCA1 & BRCA2

Τι είναι τα γονίδια BRCA;

Τα γονίδια BRCA ειναι μέρος της φυσικής άμυνας του οργανισμού και προστατεύουν απο την ανάπτυξη καρκίνου. Οι μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 και BRCA2 μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και καρκίνου των ωοθηκών.

Πότε υπάρχει πιθανότητα αύξησης καρκίνου;

Η πιθανότητα ανάπτυξης κληρονομικού καρκίνου του μαστού οταν υπάρχουν επιβλαβείς μεταλλάξεις στα BRCA αυξάνουν την πιθανότητα του καρκίνου σε ποσοστά απο 38% εως 87% οταν η πιθανότητα στο γενικό πληθυσμό ανέρχεται σε 12%. Οσον αφορά τον καρκίνο των ωοθηκών οι πιθανότητες αυξάνουν σε ποσοστό 17-63% οταν στον γενικό πληθυσμό ανέρχεται σε 1-2%.

 

 

Γιατί να κάνετε γονιδιακό έλεγχο BRCA1 & BRCA2;

Η πλήρης αλληλούχιση και ανάλυση (NGS) των γονιδίων BRCA1&BRCA2 μπορεί να συμβάλλει στην κατανόηση των πιθανοτήτων ανάπτυξης κληρονομικού καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, στην αύξηση των πιθανοτήτων έγκαιρης ανίχνευσης και πρόληψης και στον εντοπισμό μελών της οικογένειας με αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης των εν λόγω καρκίνων. Η εξέταση για BRCA γίνεται με δείγμα αίματος και ο χρόνος απάντησης είναι 4 βδομάδες.