ΟΠΩΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ
Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τη σημασία της διατροφής μας στην υγεία μας. Ξέρουμε πως ότι τρώμε μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση του οργανισμού μας αλλά και ό,τι λείπει από τη διατροφή μας μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για την φυσιολογική λειτουργία του σώματός μας.
Είναι επίσης γνωστό ότι πολλοί άνθρωποι, παίρνουν συμπληρώματα και βιταμίνες με σκοπό να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού τους και να αισθανθούν καλύτερα. Αυτό μπορεί να έχει κάποια οφέλη σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο σε πολλές άλλες μπορεί να μην επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει διαταραχές στην σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Είναι επομένως σημαντικό να κατανοήσουμε ότι κάθε οργανισμός είναι μοναδικός. Μοναδικές και εξατομικευμένες είναι και οι διατροφικές του ανάγκες.
Διατροφικές ανεπάρκειες & Παράγοντες που επηρεάζουν
Οι διατροφικές ανεπάρκειες μπορεί να οφείλονται σε μια πλειάδα καταστάσεων πέραν της ανεπαρκούς πρόσληψης με την τροφή. Με την ανίχνευση λειτουργικής ανεπάρκειας, διαπιστώνουμε πως ένα διατροφικό στοιχείο μπορεί να είναι παρόν αλλά να μην μπορεί να ενεργοποιηθεί κατάλληλα ή να μην μπορεί να δράσει εκεί που πρέπει ή να μην υπάρχουν τα συνένζυμα που χρειάζεται για να ενεργοποιηθεί και να δράσει εκεί που πρέπει σε ικανοποιητικό επίπεδο. Παράγοντες που προκαλούν την λειτουργική διατροφική ανεπάρκεια είναι:
- Η απορρόφηση από το γαστρεντερικό σύστημα
- Η μεταφορά στον ιστό- στόχο
- Μεταφορά από την κυτταρική μεμβράνη μέσα στο κύτταρο
- Η ενδοκυττάρια ενεργοποίηση
- Η συγκέντρωση και ενεργοποίηση συνενζύμων που απαιτούνται στις χημικές αντιδράσεις για την παραγωγή ενέργειας από το κύτταρο
Άλλοι παράγοντες που συντελούν στην δημιουργία μιας λειτουργικής διατροφικής ανεπάρκειας είναι η παρουσία ενδοκυττάριων αναστολέων της χημικής διεργασίας, οι αυξημένες μεταβολικές ανάγκες ορισμένων ιστών στον οργανισμό ή η υπερέκκριση όπως συμβαίνει με την απώλεια ψευδαργύρου κατά την υπεριδρωσία στην διάρκεια έντονης σωματικής άσκησης.
Πολλές φορές η λειτουργική έλλειψη ενός στοιχείου μπορεί να υπάρχει και να δρα για πολλούς μήνες ή και χρόνια πριν γίνει αντιληπτή με την εκδήλωση κλινικών συμπτωμάτων ή την ανίχνευσή της με την μέτρησή της συγκέντρωσής της στον ορό με τις μέχρι τώρα μεθόδους.
Διατροφικά Test
Τα εξατομικευμένα διατροφικά test μπορούν να προσδιορίσουν ακριβώς τις λειτουργικές ελλείψεις που υπάρχουν στον κάθε ασθενή. Στη συνέχεια, με βάση αυτά τα αποτελέσματα αλλά και λαμβάνοντας υπόψη το ιατρικό ιστορικό, τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και τις ανάγκες του κάθε ασθενούς, μπορούμε να σχεδιάσουμε το διατροφικό του πρόγραμμα και να προτείνουμε τα κατάλληλα συμπληρώματα που θα τον βοηθήσουν να επιτύχει το βέλτιστο επίπεδο υγείας και ευεξίας.
Με τα διατροφικά Τεστ μπορούμε να ανιχνεύσουμε ελλείψεις σε πολλούς παράγοντες -κλειδιά, όπως:
ΑΜΙΝΟΞΕΑ
Τα αμινοξέα αποτελούν σημαντικό δομικό στοιχείο του οργανισμού μας για το σχηματισμό των οστών και των μυών.
Η ισορροπία των αμινοξέων στον οργανισμό μας, είναι καθοριστική για την λειτουργία του νευρικού συστήματος, τον μεταβολισμό, την πέψη και την ικανότητα αποτοξίνωσης του οργανισμού.
Όταν ορισμένα αμινοξέα βρίσκονται σε έλλειψη ή σε περίσσεια μπορεί να προξενήσουν αίσθημα κόπωσης, διαταραχές στη διάθεση, στις νοητικές λειτουργίες και αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους.
Με την αποκατάσταση αυτών των ανισορροπιών συμβάλλουμε στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων και άλλων σημαντικών διαταραχών του οργανισμού μας.
ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ
Τα λιπαρά οξέα αποτελούν βασικό στοιχείο για την δομή της κυτταρικής μεμβράνης. Έτσι η έλλειψη ή η περίσσεια τους δημιουργεί προβλήματα στην σωστή λειτουργία του οργανισμού. Συγκεκριμένα η έλλειψη ορισμένων λιπαρών οξέων μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, μουδιάσματα και τσιμπήματα στα άκρα, υπερκινητικότητα ή και πρόωρη γήρανση.
Oι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες συνιστάται να ελέγχουν τα επίπεδα των λιπαρών οξέων στον οργανισμό τους, ώστε να εξασφαλίσουν την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος των παιδιών τους.
ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
Τα ιχνοστοιχεία αποτελούν δομικά στοιχεία αλλά είναι και ρυθμιστές της λειτουργίας του οργανισμού μας. Τα περισσότερα ιχνοστοιχεία προέρχονται από την τροφή μας και πολλές φορές δίνονται και σαν συμπληρώματα διατροφής.
Η έλλειψη ορισμένων αμινοξέων όπως για παράδειγμα του μαγνησίου, του χαλκού, του μαγγανίου μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πόνο στις αρθρώσεις, κατάθλιψη, προβλήματα στη διαχείριση του βάρους, πεσμένη libido κ.λπ.
Από την άλλη όμως, η έκθεση σε μεγάλες ποσότητες σε αρσενικό, υδράργυρο, μόλυβδο, μπορεί να είναι επιζήμια για τον οργανισμό και να προκαλέσει συμπτώματα όπως κόπωση, συναισθηματικές διαταραχές, νευρολογικά συμπτώματα ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια.
Η εργαστηριακή μέτρηση των επιπέδων των στοιχείων αυτών μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη για την υγεία μας.
ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που προστατεύουν τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και ελαχιστοποιούν την καταστροφή που επιφέρουν οι ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που παράγονται κατά την κυτταρική λειτουργία και μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά σε αυτά. Όταν τα αντιοξειδωτικά δεν υπάρχουν σε ικανοποιητικά επίπεδα στον οργανισμό μας, δεν μπορούν να μας προστατεύσουν από τις ελεύθερες ρίζες αποτελεσματικά.
Το οξειδωτικό στρες έχει συνδεθεί με την πρόωρη γήρανση, καρδιαγγειακά και νευρολογικά νοσήματα, αλλά και το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης.
Με τις κατάλληλες μετρήσεις μπορούμε να έχουμε τη σωστή εικόνα για το ισοζύγιο οξειδωτικού στρες και αντιοξειδωτικής προστασίας στον οργανισμό μας.
Ακριβής μέτρηση στα GenovaDiagnostics και SpectraCell Laboratories
Στο εργαστήριό μας σε συνεργασία με τα εργαστήρια GenovaDiagnostics και SpectraCell Laboratories διενεργούνται οι κατάλληλες εξετάσεις με την τελευταία τεχνολογία ώστε να έχετε τις πλέον ακριβείς πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο η διατροφή σας και η επίδραση του περιβάλλοντος επηρεάζουν την κατάσταση της λειτουργίας του οργανισμού σας.
Ιατρικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σε πολυάριθμα και έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, αποδεικνύουν τον ζωτικό ρόλο της διατροφής μας στην επίτευξη της καλής υγείας και στην πρόληψη και θεραπεία πολλών ασθενειών. Νοσήματα και καταστάσεις που σχετίζονται με διατροφικές ελλείψεις και διαταραχές είναι:
- Καρδιαγγειακά νοσήματα
- Kαρκίνος
- Nευροεκφυλιστικές καταστάσεις όπως η νόσος Alzheimer
- Μεταβολικό σύνδρομο
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
- Αρθρίτιδα και μυοσκελετικές διαταραχές
- Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο
- Γονιμότητα
- Εμμηνόπαυση
- Οστεοπόρωση
- Διαταραχές διάθεσης
- Ημικρανίες
- Άσθμα
- Αλλεργίες
- Παχυσαρκία