Δοκιμασία διέγερσης με ACTH

Αρχική » Δοκιμασία διέγερσης με ACTH

Δοκιμασία διέγερσης με ACTH


Περιγραφή Εξέτασης

Όταν υπάρχουν ενδείξεις της νόσου Addison ζητείται ο προσδιορισμός της κορτιζόλης Αν το επίπεδο της κορτιζόλης είναι παθολογικά χαμηλό σημαίνει ότι υπάρχει επινεφριδιακή ανεπάρκεια. Η κορτιζόλη μπορεί τότε να μετρηθεί σε δοκιμασίες διέγερσης για να γίνει η τελική διάγνωση.

Ο προσδιορισμός της ACTH (φλοιοεπινεφριδιοτρόπος ορμόνη) ζητείται συχνά στη νόσο Αddison όταν τα επίπεδα της ορμόνης είναι συνήθως υψηλά. Σε αυτούς τους ασθενείς θα πρέπει να διεξάγεται μια δοκιμασία χορήγησης φαρμάκου, το οποίο έχει τη δράση της φλοιοεπινεφριδιοτρόπου ορμόνης (ACTH), που παράγεται από την υπόφυση.

Το συγκεκριμένο φάρμακο δίνεται για να διεγείρει τα επινεφρίδια να παράγουν κορτιζόλη. Αρχικά λαμβάνεται δείγμα αίματος για να μετρηθεί το μη διεγερμένο επίπεδο της κορτιζόλης καθώς και τα επίπεδα της αλδοστερόνης και της ρενίνης. Έπειτα χορηγείται το φάρμακο. Μετά από 30 λεπτά λαμβάνεται άλλο ένα δείγμα αίματος για να διαπιστωθεί αν η κορτιζόλη και η αλδοστερόνη έχουν αυξηθεί. Μερικές φορές λαμβάνεται ένα επιπλέον δείγμα στα 60 λεπτά. Στη νόσο Addison τα επίπεδα κορτιζόλης και αλδοστερόνης δεν αυξάνονται.

Η εξέταση συνταγογραφείται μέσω ΕΟΠΥΥ.


Ενδείξεις

Διερεύνηση ανεπάρκειας των επινεφριδίων και συγγενής υπερπλασίας των επινεφριδίων.

Παρενέργειες 

Υπάρχουν σπάνιες αναφορές αντιδράσεων υπερευαισθησίας ιδιαίτερα σε παιδιά με ιστορικό αλλεργικών διαταραχών.

Προετοιμασία

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στη δίαιτα. Το τεστ θα πρέπει να εκτελείται το πρωί καθώς οι απαντήσεις της κορτιζόλης μεταξύ το πρωί και αργά το απόγευμα μπορεί να διαφέρουν.
Η πρεδνιζολόνη θα πρέπει να διακοπεί 24 ώρες πριν από το τεστ ή κατόπιν εντολής του θεράποντος γιατρού σας.